dinsdag 31 januari 2017

[SCHEEPJES CAL HYGGE] Blog 1: Uitpak feestje!

Lieve lezers,

In deze blog schreef ik dat ik mee gaan doen met de Hygge CAL van Scheepjes. De reacties die daarop volgde (persoonlijk en op facebook) waren enorm leuk! Veel van jullie doen ook mee met de CAL en degene die het niet lukt om mee te doen zijn heel enthousiast om mijn progressie te volgen. Dit vind ik enorm leuk en dit maakt me nog enthousiaster om te beginnen. Helaas moeten we met zijn allen nog eventjes - stiekem nog best een tijdje - wachten tot we kunnen beginnen, want de CAL gaat op 15 februari pas van start.

Bovenstaande schreef ik in Blog nummer 0. En inmiddels heb ik mijn CAL pakket mogen ontvangen! Reden voor een uitpakfeestje en dit deel ik natuurlijk graag met jullie. Ondanks dat ik weet dat velen nog even moeten wachten op hun pakket en misschien wel later starten.


Wauwie! Nu ik hem in mijn handen heb, is alle twijfel voorbij. Deze kleuren passen goed bij mij en ik vind ze echt enorm mooi. Snel de doos open gemaakt om alles even in mijn handen te hebben (niet dat ik nog nooit een bolletje Stonewashed of Catona heb aangeraakt). Een paar foto's en alles weer terug in het doosje, want de startdatum is pas over iets meer dan twee weken...


Er zit een leuke welkomstbrief bij en deze Ansichtkaart met de betekenis van het woord Hygge erop spreekt mij ook aan. Ik denk gelijk terug aan toen ik alleen een citytrip naar Kopenhagen deed. Een week vol geluk, aangewakkerde creativiteit (want ik haal nog steeds inspiratie uit die trip) en mooie plaatsen die ik bezocht heb. En ondanks dat het daar zo enorm koud was, heb ik er warme gevoelens aan over gehouden.


En dit plaatje schoot ik voor mijn Instagram account, waar ik ook mijn progressie ga delen. Volg je me al? Via Amilishly houd ik je op de hoogte.

Pakket al ontvangen? Of is het nog even afwachten?
En welke associaties heeft u met het woord Hygge?
Laat het me weten!!

Liefs,

Amilishly

maandag 30 januari 2017

[TREND] Japanse brei- en haak inspiratie

Vanaf 2 januari is een nieuwe rubriek toegevoegd aan de chefblog: Trends. In deze rubriek zal Amilishly als echte trendwatcher bespreken wat er gaande is in brei- en haakland, welke trends opkomend zijn en hier wat fijne voorbeelden bij zoeken. Het is natuurlijk aan u (of jou) om uit te maken wat bij (jo)u past.

Japanse brei- en haakinspiratie.

Inspiratie uit Japan: met of zonder westerse twist.

Ik zal het heel eerlijk toegeven: Ik ben gek op Japan en de vele aspecten die het land te bieden heeft. Van het minimalistische en rustige - tot het uitbundige 'kawaii', roze, schattige monstertjes en manga meisjes - tot de lolita meisjes en al het kantwerk wat daarbij komt kijken. Ik vind het allemaal mooi.

Wanneer ik nieuwe dingen ontwerp (en dat is zowel op brei- als haakgebied), haal ik daarom graag mijn inspiratie uit de Japanse stijl. Mij lijkt het daarom leuk om een beetje inspiratie te delen. Ik deel in deze blog vier dingen waaruit ik inspiratie haal. Twee op brei gebied en twee op haak gebied.

Kanso principe!

Iets wat ik mooi vind aan de Japanse stijl (met westerse invloeden) is dat bij kleding vaak terug gegaan wordt naar de basis. Maximaal één tot twee kleuren, een basis model en een minimalistische, maar toch mooie afwerking. Dit principe wordt ook wel Kanso genoemd. Dit vestje is gebaseerd op dit principe. Het is een tijdloos exemplaar wat goed te combineren is met andere kledingstukken.

Vestje gebaseerd op Japanse stijl, volgens het Kanso principe (te vinden op: PurlSoho.com)
Japanse patronen

Iets totaal anders, maar ook weer heel mooi: De herhalende Japanse patronen.

Dit voorbeeld heeft een patroon met een brug, wat dus geïnspireerd is op Japanse patronen. Ook het herhalen van patronen geeft een soort rust. Vaak wordt ook hier met maximaal twee kleuren gewerkt, maar het zou ook heel goed met reliëf gemaakt kunnen worden.

Fair Isle met Japans patroon
Haak inspiratie van Perriot

Pierrot Yarns is ook een hele leuke om te volgen. Op hun site staan verschillende ontwerpen, gemaakt door Japanse designers. En de meeste zijn gratis te verkrijgen in het Engels via deze link :) Ik vind dit dekentje bijvoorbeeld heel leuk, omdat hij gemaakt is met een paar basiskleuren. Het afwisselende effect ontstaat door het afwisselen van twee patronen.

Dekentje voor op schoot door Perriot Yarns (via de link hierboven)
Amigurumi

En last, but not least: Amigurumi. Want ook deze vorm van haken en breien komt uit Japan. In Japan hebben ze voor haken en breien maar één woord en dat is 'amimono': letterlijk vertaald naaldwerk. -De amigurumi stijl gaat wel weer meer richting de magische meisjes en schattige beestjes en laat de rustige minimalistische stijl voor wat het is, maar moet zeker benoemd worden. Ik haal hier namelijk het meeste inspiratie uit, zeker omdat ik vooral amigurumi maak (^o^) <-- Japanse emoticon ;) En die amigurumi zijn natuurlijk te vinden via ChefwolDit was dan mijn inspiratieblog voor deze keer. Haalt u ook inspiratie uit de Japanse stijl? Welke aspecten trekken u het meest?

Ik hoor het graag!

Liefs,

Amilishly

dinsdag 24 januari 2017

[Techniek] Het afkanten

Vandaag een klein blogje over het afkanten.  


Gisteren heb ik de laatste steken gebreid aan omslagdoek Rebetika. Rebetika dankt zijn naam aan de blauwe kleuren in dit doek. Meneer Chefwol dacht eraan om het doek de naam van een Grieks eiland te geven, tot we stuitten op Rebetika.

Het Rebetika festival wordt gehouden op het eiland Hydra en betekent Griekse Blues.

Maar dat ter zijde.

Na het breien van de kabelrand van de sjaal vond ik, dat er toch een klein randje ribbels toegevoegd moest worden aan de bovenkant en de onderkant van de sjaal. Nou ja... klein... over de hele spanwijdte van de sjaal had ik aan de bovenkant 232 steken, en aan de onderkant had ik 500 steken op de naald staan.

Maar om nu te voorkomen, dat in de laatste toer de boel gaat trekken, heb ik gebruik gemaakt van een flexibele afkantmethode.

De sjaal heeft namelijk nogal wat ruimte nodig - en die moet je in de afkanttoer echt toevoegen. Anders kun je hem niet netjes spannen, wat voor het draagcomfort en optisch echt belangrijk is.

Hoe doe je dat?

Je breit 1 steek recht.
* Dan sla je het draad om de naald. Til de gebreide steek over de omslag.
Dan brei je weer een steek recht. Til de eerste steek over de zojuist gebreide steek. * 

Dit herhaal je tot alle steken zijn bewerkt. Daarna hecht je af, zoals je gewend bent.

Het enige wat nog rest... is het spannen van de sjaal!Pakket Rebetika komt deze week in de webshop van Chefwol.nl
Foto: © Chefwol.nl 2017

maandag 23 januari 2017

[SCHEEPJES CAL HYGGE] Blog 0: Nog eventjes geduld.

Lieve lezers,

In deze blog schreef ik dat ik mee gaan doen met de Hygge CAL van Scheepjes. De reacties die daarop volgde (persoonlijk en op facebook) waren enorm leuk! Veel van jullie doen ook mee met de CAL en degene die het niet lukt om mee te doen zijn heel enthousiast om mijn progressie te volgen. Dit vind ik enorm leuk en dit maakt me nog enthousiaster om te beginnen. Helaas moeten we met zijn allen nog eventjes - stiekem nog best een tijdje - wachten tot we kunnen beginnen, want de CAL gaat op 15 februari pas van start.

Ondertussen zijn er wel wat dingen gebeurd. Want er is een nieuwe kleur geïntroduceerd, de Danish Mermaid en er zijn plaatjes beschikbaar gemaakt waarin de hele shawl te zien is. En ik vind hem erg gaaf! Ook is de CAL een aantal keer uitverkocht geweest. Doordat de pakketten snel waren uitverkocht heeft Scheepjes besloten nog meer pakketten te maken. Die pakketten kunnen alleen pas later worden geleverd, waardoor sommigen een week of twee weken later starten.

De Danish Mermaid, geïnspireerd op de Kleine Zeemeermin die in Copenhagen is te zien.
De kleuren van de Danish Mermaid, zoals hierboven zijn geïnspireerd op de Kleine Zeemeermin. Een standbeeld van Hans Christian Andersen's meermin zoals ze in KopenHagen te zien is. Ik snap wel waar de kleuren vandaan komen ;)

Eigen foto van de kleine zeemeermin in Copenhagen
Verder zijn er afbeeldingen vrij gegeven van de sjaal in zijn geheel. Ik vond het al moeilijk om te kiezen, maar dit maakte me toch weer aan het twijfelen tussen Jewel en Rainbow. Nu heb ik maar met mijn moeder afgesproken om te kijken wat er over blijft, haha.

 

Ik vind het borduurwerk echt prachtig. Of er nou een shawl, muurhanger of tafelloper van gemaakt wordt.

Er zijn nog steeds pakketten beschikbaar: [via deze link]

Liefs,

Alexa

woensdag 18 januari 2017

[TREND] Tunisch Haken

Vanaf 2 januari is een nieuwe rubriek toegevoegd aan de chefblog: Trends. In deze rubriek zal Amilishly als echte trendwatcher bespreken wat er gaande is in brei- en haakland, welke trends opkomend zijn en hier wat fijne voorbeelden bij zoeken. Het is natuurlijk aan u (of jou) om uit te maken wat bij (jo)u past.

Vandaag de trend Tunisch haken.

Tunisch Haken dus...

De meeste van ons zijn er afgelopen jaar al mee aan gestoken en deze trend zet duidelijk voort dit jaar: Tunisch Haken.

De trend begon echt vorm te krijgen met de Ton sur ton shawl van ByClaire - in de meest vrolijke kleurtjes - die we waarschijnlijk allemaal wel ergens voorbij hebben zien komen. Velen hebben zich aan deze shawl gewaagd en zijn daarna aangestoken om nieuwe Tunische projecten te starten.

Wat is Tunisch Haken precies?

De Tunische steek is een hele bijzondere haaksteek. Om deze steek te maken heb je een Tunische naald nodig. Het meest bekende voorbeeld daarvan is een haaknaald met de lengte van een breinaald met een knop aan het einde. Deze knop zorgt ervoor dat de steken op de naald blijven staan tijdens het werken. Natuurlijk zijn er verschillende varianten van deze Tunische naald op de markt, maar om het makkelijk te houden gebruiken we deze even als voorbeeld. Wanneer je gaat haken op de Tunische wijze, neem je in de heengaande rij eerst steken op de haaknaald. Deze worden in de teruggaande toer afgekant. Hierdoor ontstaat de Tunische steek.

Je kunt veel verschillende projecten maken met deze steek (en verschillende varianten op deze steek). Denk aan plaids, kussens, shawls en mutsen. Het is allemaal mogelijk.

Zelf aan de slag?

Ook Bianca Boonstra heeft een leuk project ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van de Tunische haaksteek, Een kussenovertrek gemaakt met katoen - te vinden via deze link: klik hier. Het kussen is lekker stevig door de steek en krijgt een leuk effect doordat met twee kleuren wordt gewerkt.

 
Bent u al fan van Tunisch haken? Welke projecten heeft u al gemaakt met deze steek? Laat het ons weten!

Liefs, Amilishly
donderdag 12 januari 2017

[Review] Scheepjes Stardust

Voor de Chefblog testte ik de nieuwste aanwinst in het garen assortiment van Scheepjes: Scheepjes Stardust. Dit garen is onlangs - december 2016 - toegevoegd aan het assortiment van Scheepjes.

Stardust is een mix-garen van mohair, wol en acryl met een glinster draad. Het garen voelt zacht aan en Scheepjes heeft veel werk verzet om zorg te dragen dat dit garen de huid niet zal irriteren. Stardust is op dit moment verkrijgbaar in 9 effen en 5 tinten met een lang verloop. Het garen is vernoemd naar Sterrenbeelden. Een treffende manier van naamgeving.


Promo plaatje van het nieuwste Scheepjes garen: Stardust

Vanaf het moment dat het garen werd aangekondigd was ik op slag verliefd en begon mijn fantasie overuren te draaien. Voor degene die me al wat langer kennen: Ik haak voornamelijk amigurumi en laat het meeste fantasiegaren daarom voor wat het is. Maar dit garen riep gewoon om een ontwerp.
Het garen is treffend genoeg vernoemd naar Sterrenbeelden. Hydro, Orion, Cassiopeia. Het zijn een paar voorbeelden van namen. Nerd dat ik ben, ben ik gelijk plaatjes van de sterrenbeelden gaan vergelijken met plaatjes van het garen. Ik vind het een enorm pluspunt dat de kleuren lijken op het daadwerkelijke plaatje :)

Vergelijking van het Sterrenbeeld Orion met Scheepjes Stardust Orion.
Maar goed, geen review zonder het daadwerkelijke testen van het garen. Voor mijn ontwerp viel de keuze op twee kleuren. Pegasus, een effen kleur en Hydra, een kleur met een lang verloop. Ik wilde er zowel mee haken als breien. Zo ontstond het idee voor mijn Starlight Dancer Col.

Haken: Het garen leent zich prima voor kantwerk. Wat minder prettig is, is dat het garen lastig uit te halen is wanneer een fout wordt gemaakt - of wanneer je je bedenkt en het net iets anders wil aanpakken. Dit komt omdat de vezels snel aan elkaar vast blijven zitten. Het garen haakt echter wel mooi op, dus het resultaat mag er wezen. Met het haken lijkt de structuur van het garen minder zacht dan wanneer er mee wordt gebreid. Het garen voelt bij haakwerk ruwer aan. Ik ben met haken aan de buitenkant van de bol begonnen en heb hem zo afgewikkeld. Doordat het garen aan de dunne kant is en het een grote bol is, wikkelt de bol zich wel lastig af en moet het een handje geholpen worden.

Starlight Dancer Col van Amilishly
Breien: Voor het breien heb ik gekozen voor een tricot steek omdat ik wilde weten hoe het verloop zich in het werk zou uiten. Ik vind het mooi dat het verloop heel geleidelijk gaat. Voor de kleur daadwerkelijk over gaat in een ander, wisselen de kleuren zich een aantal keer af. Het glimmertje doet daarbij inderdaad denken aan kleine sterren. Ook leuk is dat elke bol - van dezelfde kleur - heel anders is, doordat de bollen op een andere manier omwonden zijn.
Het breiwerk voelt veel zachter aan dan wanneer er mee wordt gehaakt. Bij het breiwerk ben ik aan de binnenkant van de bol begonnen. Door de structuur van het garen - vezels die een beetje aan elkaar plakken - had ik ineens de halve bol uit elkaar. Niet zo fijn :/ Een klein tipje om er eerst een bol of cake van te winden voordat u/je begint met het werk. Het uithalen gaat wel veel gemakkelijker.

Ondanks een paar minpuntjes, vind ik het persoonlijk nog steeds een prachtig garen om mee te werken. Heeft u al ervaring met Stardust? Deel deze dan in de reacties :)

Scheepjes Stardust is onder andere bij chefwol verkrijgbaar.

Ik hoop dat jullie wat aan deze review gehad hebben. Liefs,

Amilishly

Garen Specificaties:
Samenstelling: Mohair 11% // Wol 11% // Premium Acryl 75%
Pendikte 1: 3mm
Pendikte 2: 3,5 mm
Gewicht per bol: 100 gram
Looplengte: 540 meter
Steekverhouding: 10x10 cm = 22st x 28 nld met nld 3
Prijs: 6.95
Verkrijgbaar via: Chefwol

zondag 8 januari 2017

[SCHEEPJES CAL HYGGE] Blog aankondiging

Lieve lezers,

De Scheepjes CAL Hygge is een CAL waar ik (Alexa/ Amilishly) enorm naar uitkijk. Ik vind samen haken aan een gemeenschappelijk project enorm leuk om te doen, maar vaak vind ik de projecten te groot of is het net niet mijn smaak. Deze keer wordt haken gecombineerd met mooie kruissteken om een shawl te maken... of een wandhanger ;) Want dat leek mij ook wel een leuk plan. Een iets kleiner project en daarom vond ik het een geschikt moment om mee te doen.

Sneak preview van de Hygge CAL
De CAL is ontworpen door Kirsten van Haakmaarraak en gaat omstreeks 15 februari van start. De CAL zal dertien weken gaan duren. Nog een reden voor mij om mee te doen aan deze CAL is dat ik gek ben op Scandinavië en de mooie patronen die daar terug te vinden zijn.

Ik wil via de Chefblog, Facebook en mijn Instagram, mijn vorderingen met jullie delen. En ik hoop natuurlijk dat jullie jullie vorderingen ook weer met mij delen. Want dat zou best Hygge - oftewel gezellig - zijn.


Voor de CAL kan worden gekozen uit drie - prachtige - kleuren paletten. Rainbow, Jewel en Pastel. Elk pakket bestaat uit tien bollen Cotona in deze mooie kleuren en elf bollen Stonewashed.

Mijn keuze is gevallen voor Jewel (al gaat mijn innerlijke unicorn voor Rainbow) met zijn mooie verzadigde tinten. Deze keuze was enorm moeilijk voor een twijfelkont zoals ik ;) Ik kan niet wachten om met deze mooie bolletjes aan de slag te gaan.

Haakt u of jij ook mee?

De pakketten voor de Scheepjes CAL zijn te bestellen via deze link (klik hier)

Liefs,

Alexa (Amilishly)


maandag 2 januari 2017

[TREND] Minimalistisch haken

Lieve lezers,

Chefwol wenst u een heel prettig en gezond 2017 toe.

Vanaf vandaag is een nieuwe rubriek toegevoegd aan de chefblog: Trends. In deze rubriek zal Amilishly als echte trendwatcher bespreken wat er gaande is in brei- en haakland, welke trends opkomend zijn en hier wat fijne voorbeelden bij zoeken. Het is natuurlijk aan u (of jou) om uit te maken wat bij (jo)u past.

Vandaag de trend Minimalistisch haken.

Minimalistisch wat?

Minimalistisch haken. Een stroming die ontstaan is door mensen die minimalistisch leven. Het streven is maar aan één project tegelijk te werken en alleen daar een beperkte voorraad aan garen voor te hebben - want uitpuilende wolmanden?? klinkt bekend toch?
Vaak is het garen in neutrale tinten en juist door textuur te creëren in het werk, blinkt het werk uit. Eén regel die aangehangen wordt is één in, éen uit. Dit zodat er niet te veel projecten liggen te wachten op liefde en aandacht (Ik beken: schuldig). Er wordt vaak met één of twee kleuren gewerkt.

Hoe ziet dat er dan uit?

Twee minimalistische haaksters die ik graag volg op instagram zijn Miniyarnism en Miskunn. Deze dames hebben allebei een eigen stijl en de textuur in hun projecten is echt prachtig. Ik volg ze graag om zelf weer inspiratie op te doen voor eigen ontwerpen en projecten.

Miniyarnism  (linkje opent de instagram pagina ;) )

Best nine van de instagram foto's van Miniyarnism


Een echte minimalist, designer en werkt met natuur- en grijstinten. Simpel is haar streven en ze weet met de meest simpele steken - vasten en lossen - iets moois te maken.

Miskunn

Best nine van de instagram foto's van Miskunn


Een tijd geleden was ze nog één en al kleur, maar dat heeft ze ingeruild voor natuurlijke tinten en textuur. En het resultaat is echt prachtig. Haak - en ook breiwerk om verliefd op te worden.

Enthousiast?

Gelijk aan de slag met uw eigen minimalistische project? Neem dan eens een kijkje bij dit prachtige garen van het merk Onion.Heeft u of heb jij een favoriete minimalistische designer? Laat dan een linkje achter in de reacties :) Zo kunnen we elkaar verder inspireren.

Liefs,

Amilishly